İçeriğe geç

Menakıbı Cihari Yari Güzin Kimin Eseri

Cihar-ı yar-ı güzin ne demek?

Sünni İslam dünyasında rehber halifelerin sayısı dört ile sınırlıdır ve bunlara dört halife veya “dört seçkin arkadaş” (çehâr yâr, çehâr yâr-ı güzîn, çihâr dost) denir.

Menakıbı cihari yari güzîn ne demek?

Hakikat Kitabevi Menakıb-ı Çihar Yar-İ Güzin Dört halifenin ve bütün sahabenin büyüklüklerini ve değerlerini menkıbelerle çok uzun ve güzel bir şekilde anlatan bu kitap Türkçe olup ilk baskısı 1325 yılında yapılmıştır. Kitabevimiz 1998 yılında tekrar basmıştır. Bu kitap Seyyid Eyyub tarafından yazılmıştır.

Ashabı Güzin kimlerdir?

Ashab-ı Güzin nedir? Seçilmiş dost, yoldaş, hayranlık duyulan arkadaş anlamına gelir.

Menakıb ne demek Osmanlıca?

Efsaneler, din büyüklerinin veya ünlü tarihi şahsiyetlerin yaşamlarını ve sıra dışı davranışlarını anlatan hikâyelerdir.

Güzîn ne demek?

Seçilmiş, seçilmiş, seçilmiş, seçilmiş, seçilmiş, hayranlık duyulmuş.

Peygamber efendimizin ashabı kimdir?

Sahabi veya çoğul eşi Ashab (Arapça: الصحابة) İslami bir terimdir. İslam peygamberi Muhammed’i gören, konuşan, arkadaş olan ve ona inanan Müslümanlara verilen isimdir. İslami literatürde, saygı göstergesi olarak Eshab-ı Kiram (Büyük/Soylu Sahabeler) olarak adlandırılırlar.

Ashabın anlamı nedir?

Çoğulu arkadaş veya yoldaşlardır. Terim olarak Hz. Peygamber zamanında büyümüş ve Müslüman olmuştur. Peygamberi gören, sohbetine katılan ve ölen kişilere Müslüman olarak sahabe denir.

Peygamberimizin ashabının isimleri nelerdir?

Ebu Bekir Sıddık, Ömer Bin Hattab, Osman Bin Afvan, Ali Bin Ebu Talip, Zübeyr Bin Avvam, Talha Bin Ubeyde, Abdurrahman Bin Avf, Ebu Musa El Esari, Ebu Rafi, Ebu Said El Hudri, Ebu Talha Zeyd İbni Sehl, Ebu Zer El Gifari, Abdullah Bin Mesud, Abbas İbni Abdulmuttalib, Ammar İbni Yasir, Usame Bin Zeyd, Usayd Bin Hudayr, …

Menkıbe mi menkabe mi?

Sözlükte “övünç duyulacak iyi iş veya davranış” anlamına gelen menkabe (menkıbe) kelimesinin çoğulu olan menâkıb, bu anlamıyla ilk kez III. yüzyılda kullanılmıştır. (IX.) yüzyıldan itibaren yazılan hadis kitaplarında Hz. Peygamber’in sahabesinin faziletlerini anlatan hadislerin bulunduğu bölümlerin adı olarak (Kitâbü’l-Menâkıb) kullanılmıştır.

Menakıpname kimin eseri?

16. yüzyılın en önemli şahsiyetlerinden, edebiyat ve kültür hayatımızın önde gelen isimlerinden Muhyî-i Gülşenî’nin eserlerinden biri de şeyhi Ahmed Hayâlî’nin isteği üzerine kaleme aldığı Menâkıb-ı İbrâhim-i Gülşenî adlı eseridir.

Menakıb nedir hadis?

Menâkıb isimleri ilk olarak Hicri 3. yüzyılda İslam edebiyatında kullanılmıştır. Bu, M.Ö. 11. yüzyıldan itibaren yazılan hadis kitaplarında görülebilir. Hz. Peygamber ve arkadaşlarının faziletlerini anlatan hadislerin yer aldığı bu bölümlere “Kitâbü’l-Menâkıb” denir ve aynı zamanda halifelerle ilgili kitapların adı olarak da kullanılır.

Çehar yar ne demek?

Hz. Osman (ö. 656) ve Hz. Ali (ö. 661), Sünni İslam dünyasında (Fayda, 1998: 324) dört halife veya “dört seçkin arkadaş” (çehâr yâr, çehâr yâr-ı güzîn, çihâr dost) olarak anılmış, klasik edebiyatta ise çehâr-yâr ve çehâr-yâr olarak anılmıştır. Onlar hakkında -ı güzîn adı altında övgü dolu eserler yazılmıştır.

Yar eylemek ne demek?

Dilimizde “hayırsever” (yardım etmek, faydalı olmak) fiilinin kullanımı da vardır.

Meclubiyet ne demek?

(ﻣﺠﻠﻮﺑﻴّﺖ) i. (Ar. meclūb -iyyet ve meclūbiyyet sözcüklerinden alınmış kusurlu mastar eki) Tutkuya kapılmış, tutkun olma durumu: Uzun boylu, kaba köy kızında deliliğe benzer bir başarı arzusu, biraz belirgin bir merhamet duygusu keşfetmişti. (Hâlit Z. Uşaklıgil)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir