İçeriğe geç

Kandiller Uydurma Mı

Kandiller İslamda var mı?

Kandil geceleri İslam’ın ilk dönemlerinde var olan bir gelenek değildi, ancak Hicri 3. yüzyıldan itibaren kutlanıyordu. Anadolu’daki Osmanlı İmparatorluğu’nun Sultanı II. Selim’den bu yana, bu festivale gece gündüz Kandil denir ve minarelerde yağ lambaları yakılır.

Peygamber efendimiz kandil kutlamış mı?

Genel olarak Peygamberimiz, sadece bir gece değil, her ibadette sık sık af dilemiş ve Kuran-ı Kerim’i çok okuyup tefekkür etmiştir. Ayrıca, mübarek geceler hariç her gece kalkıp yatsı namazını kılmıştır.

Araplar kandil kutluyor mu?

Hz. Peygamber’in doğum gününü veya Mevlid Kandilini (Eid al-Mawlid an-Nabawī / Milad an-Nabi / Yevm un-Nebi) kutlamadığı iddiası asılsızdır. Türkiye dışında Mevlid Kandilini kutlayan ülkeler de var. Suudi Arabistan’da Hz. Peygamber’in doğum günü kutlanmıyor.

Kandiller hurafe midir?

Belki bu geceler onun için bir çıkış yoludur. Belki bu gecelerde uyanır ve Rabbine yönelir. Bizim bakış açımız budur. Bu nedenle kandiller hurafe değil, tam tersine kaybolmuş ve umutları kaybolmuş insanlar için fırsatlarla dolu gecelerdir.

Kuranda kandillerden bahsediliyor mu?

“Lamba” kelimesi Kuran’da doğrudan geçmez. Ancak Kuran’da belirli günlerin veya özel günlerin önemi ve ibadetle geçirilmesi gereken zamanlar hakkında genel tavsiyeler vardır. Kuran’da Kadir Gecesi’nin kutsallığı belirtilir, ancak Kuran’da diğer gecelerin kutsallığı hakkında bilgi yoktur.

Kandil nereden çıktı?

Kandil kelimesi Arapça Kandil (قنديل) kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Bu kelimenin kökeni Latince candēla’dır ve İngilizce “candēla” kelimesi ile Fransızca “chandelle” kelimesi aynı kökene sahiptir. II. Selim döneminden itibaren dini geceler minarelerde yağ lambalarıyla ilan edilip kutlandığı için bu gecelere yağ lambası geceleri denilmiştir.

Regaip Kandili gerçek mi?

Recep ayının ilk manevi günü olan Regaib Kandili, 11 Ocak 2024 Perşembe akşamına (bugün) denk geliyor. Regaib Kandilinin Anlamı: Hicri takvime göre Recep ayının ilk perşembesini cuma gününe bağlayan gecede gerçekleşen bu mübarek gece, İslam’daki beş kandil gecesinden biridir.

Kuranda Regaip Kandili geçiyor mu?

Regaip Kandili Kur’an’da geçmez. Kur’an-ı Kerim’de Regaib hakkında bir ayet yoktur. Bu geceler II. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı döneminde kutlanırdı. Selim (1566-1574) döneminden itibaren minarelerde kandil yakılarak ilan edildiği ve kutlandığı için “Kandil” olarak anılmıştır.

Kandil kutlamak bidat mıdır?

Bu nedenle, bu gecelerde ibadet etmek İslam toplumunda yaygındır, ancak bazı İslam alimleri ve hukukçuları bu gecelerin kutlanmasına ve bu gecelerde cemaatle ibadet yapılmasına karşı çıkmış ve bunun bid’at olduğunu ileri sürmüşlerdir. Ayrıca, bu gecelerin kutlanmasını yasaklayan bir hadis de yoktur.

Kandil hangi ülkeye aittir?

Kandil Dağları (Kürtçe: قەندیل / Çiyayên Qendîlê), Irak-İran sınırında yer alır ve tarihi yaklaşık 1. yüzyıla dayanır.

Berat Kandili dinimizde var mı?

Berat Kandili (Arapça: ليلة منتصف شعبان‎, Şaban’ın Yarısı) İslam’da kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban ayının 14. ve 15. günlerini birbirine bağlayan gece Berat Gecesi’dir. 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda II. Kandil ismi, minarelerde lambaların yakıldığı II. Selim zamanından gelmektedir.

İranda kandil var mı?

İran’da çoğunluğu oluşturan Şiilerin yaşadığı kentlerde Mevlid Kandili, Sünni dünyasından farklı algılanıyor.

Hadislerde kandil var mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cevabına göre; Kandil, Türk kültüründe hadislerde övülen gecelere verilen isimdir. Yani ismi Kandil olmasa da Hz. Muhammed’in hadislerinde bu gecelerin fazileti anlatılmaktadır.

Kuran-ı Kerim’de kandiller var mı?

Ayrıca, bu gecelerin kutlanmasını yasaklayan bir gelenek yoktur. Bu geceler, II. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı döneminde kutlanmıştır. I. Selim zamanından itibaren, minarelerde kandil yakılarak duyurulduğu ve kutlandığı için “Kandil” olarak adlandırılmıştır. Bu nedenle, kandiller Kuran’da geçmez. Bunlar yalnızca Osmanlı döneminde gerçekleşen festivallerdir.

Kandilleri kutlamak caiz midir?

Dr. Nihat Hatipoğlu, Noel Arifesi’nin kutlanmasının caiz olduğunu belirtti.

Kuranda kaç kandil var?

İslam’da 5 kandil vardır. Bunlar Mevlid, Regaib, Mi’rac, Berat ve Kadir geceleridir.

Regaip Kandili dinde var mı?

Peygamber zamanında Regaib gecesi gibi bir bayramın olmadığı bilinmektedir. Bu nedenle bazı İslam alimleri, Regaib gecesinde özel bir namaz kılmanın dinde yeni bir ibadet yaratmak anlamına geleceğini vurgulamışlardır.

Regaip Kandili neden kutlanır?

Regaip Kandili’nde Allah’ın bağışlamasının ve merhametinin yoğun olduğuna inanılır. Hicri takvime göre, Receb ayının ilk perşembesini cuma gününe bağlayan gecedir. Müslümanlar için, İyi Cuma’nın müjdesinin duyurulduğu önemli bir gecedir.

Hz Muhammed’in doğum tarihi hangi kandil?

2024 yılının son kandil gecesine geri sayım devam ediyor. Hicri takvime göre Rebiülevvel ayının 12’sinde kutlanan ve Hz. Muhammed’in doğumunun anıldığı Mevlid Kandili, bu yıl eylül ayına denk geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir