Grev kararı alındıktan sonra kaç gün içinde uygulanır?
Grev kararı, uyuşmazlık tutanağının tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde alınabilir ve bu süre içinde diğer tarafa 6 iş günü önceden bildirilmek suretiyle uygulamaya konulabilir.
Grev sonunda ne olur?
Grev ve lokavtın sona erdirilmesi kararı Grev bu bildirimle sona erer. Grevin sona erdiği yetkili makam tarafından işyerinde ilan edilir. Yasal grev ve lokavtlar duyuruyla sona erer. Ancak bildirimin yazılı olarak yapılması gerekir.
Grev süresince maaş alınır mı?
Grev yapan işçi grev süresince işçinin ücretini ödememesi nedeniyle işveren grev süresince ücret ödeme yükümlülüğünden kurtulur.
Grev nasıl sona erer?
Grevin sona ermesi yetkili makam tarafından işyerinde ilan edilir. Yasal grev, ilanla sona erer. Ayrıca grevi kararlaştıran veya uygulayan sendikanın herhangi bir nedenle kapanması, feshedilmesi veya feshedilmesi halinde grev kendiliğinden sona erer.
Grev en fazla ne kadar sürer?
Yeni yasa düzenlemesinde, 1. 6 iş günü içinde karar verilemediği ve 2. 6 iş günü içinde karar verilmesi gerektiği yönündeki kısıtlamalar kaldırıldı. Uyuşmazlık raporunun tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde grev kararı alınabilecek.
Grevde beyaz yaka maaş alır mı?
Grev ve lokavt süresince iş sözleşmesi askıda kalan işçilere bu süreye ilişkin ücret ve sosyal haklar ödenmez, SGK primleri ödenmez ve bu süre kıdem tazminatının hesaplanmasında dikkate alınmaz.
Grev yapan işçi işten çıkarılabilir mi?
6356 sayılı Kanunun 70. maddesinin 1. fıkrasına göre; Kanuna aykırı grev yapılması halinde işveren, grevi teşvik eden, greve katılan veya greve katılmaya veya grevi sürdürmeye teşvik eden işçilerin iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir. Bu durumda işçilere fesih halinde kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı ödenmez.
Toplu görüşmelerin süresi kaç günle sınırlıdır?
(2) Sendika, toplandığı tarihten itibaren otuz gün içinde ilk toplantıya katılmaz veya aynı süre içinde toplu sözleşme görüşmelerine başlamazsa yetkisini kaybeder. (3) Ortak toplantının süresi, ilk toplantı tarihinden itibaren altmış gündür.
Toplu iş bırakma suç mu?
MADDE 260 – (1) Görevlerini hukuka aykırı ve toplu olarak terk eden, hiç yapmayan, geçici de olsa kısmen veya tamamen yapmayan veya yavaşlatan kamu görevlisine üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Grev yasakları nelerdir?
Grev yasağının sürekli olduğu işyerleri ve işyerleri şunlardır: Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından doğrudan yürütülen cenaze işleri ve mezarlıklar. Daha fazla makale… •4 Nisan 2024
Greve’ye kimler katılamaz?
(3) Grev ilanı sırasında işyerinde veya işyerinde çalışan işçiler grev oylamasına katılabilir. Ancak, işveren veya işveren adına işyerinin tamamını yöneten işveren vekili grev oylamasına katılamaz.
Grev yapan memura ne ceza verilir?
D – Rütbenin durdurulması: Bu, görevlinin rütbesindeki terfisinin, suçun ciddiyetine bağlı olarak 1 ila 3 yıl süreyle durdurulmasını içerir.
Grevin şartları nelerdir?
3. Yasal grevin unsurları: Mesleki amaçlı grev unsuru bulunanlar 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu md.
Toplu iş sözleşmesi kaç günde sonuçlanır?
Ortak toplantının süresi ilk toplantının tarihinden itibaren altmış gündür. Toplu pazarlık sonunda anlaşmaya varılırsa, tarafların temsilcileri tarafından imzalanır.
Grev ne zaman sona erer?
İşçi veya işveren tarafının kararı. Bildirim üzerine kanuni grev ve lokavt sona erer. Kanuni grev veya lokavt, kararın yetkili makam tarafından işyerinde ilan edildiği gün sona erer; ilgilinin kararını verdiği veya yetkili makama bildirdiği gün sona ermez.
Toplu görüşmelerin süresi kaç günle sınırlıdır?
(2) Sendika, toplandığı tarihten itibaren otuz gün içinde ilk toplantıya katılmaz veya aynı süre içinde toplu sözleşme görüşmelerine başlamazsa yetkisini kaybeder. (3) Ortak toplantının süresi, ilk toplantı tarihinden itibaren altmış gündür.
Grev süreci nasıl işler?
Grev kararının tebliğ edildiği gün işyerinde çalışan işçilerin en az dörtte birinin yazılı talebi üzerine, tebliğ tarihinden itibaren altı iş günü içinde işyerinin bağlı olduğu yetkili idareye yazılı talepte bulunulması halinde, yetkili idareye yapılan talepten itibaren altı iş günü içinde grev oylaması yapılır.
Grev kararının işyerinde ilan edilmesinden itibaren kaç gün içinde grev oylaması talebinde bulunulabilir?
(1) Grev oylaması talebi, işyerinde grev kararının tebliğinden itibaren altı iş günü içinde işyerinin bağlı olduğu yetkili idareye yazılı olarak yapılır.
Grev ne kadar ertelenir?
Erteleme süresi: 60 gündür. Cumhurbaşkanı, bu sürenin bitiminden önce erteleme kararını geri alabilir. Bu durumda, diğer tarafa en az 6 iş günü önceden bildirimde bulunularak, o tarihten itibaren 60 gün içinde grev yapılabilir.