Osmanlıca mülâhaza ne demek?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Müttehim ne demek Osmanlıca?
1. Suçlayıcı, savcı.
Tarîk-i müstakim ne demek?
Hakikate götüren doğru yolu ifade eden Kur’anî bir ifade. Son ilahi din. Gerçekliğini ve etkinliğini her zaman koruyan hakiki bir dini ifade eden bir ifadedir.
Mükeffir ne demek?
İslam hukukunda tekfir (Arapça: تكفير), bir Müslümanın başka bir Müslümanı kâfir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye ise mukaffir denir.
Müptelâ ne demek Osmanlıca?
Arapça blw kökünden gelen mubtalāˀ مبتلا kelimesi “sıkıntıya düşen, imtihan edilen kimse” anlamına gelir.
Muhayyile ne demek Osmanlıca?
Fantezi – Nişanyan Sözlük. Arapça muχayyil مخيّل kelimesinden türemiştir, bu kelime “rüya gören” anlamına gelen χyl kökünden gelir.
Münkat ne demek Osmanlıca?
Aralıklı ve bitmek üzere. Aralarında hiçbir bağ yoktur, ayrıdırlar. Herkesten ayrılıp bir kişiyle kalmak.
Müstamel ne demek Osmanlıca?
2. Açıkça kullanılmış, yıpranmış, eski: Mustafa’nın elbiseleri aylarca orada asılı duruyor (Rûşen E.
Muttehem ne demek?
Sözlükte “hata yapmak, yanılmak” anlamına gelen vehm kökünün “iftiâl” şeklinde türemiş olan mütehem kelimesi, bir suç veya kusurdan dolayı zan ve suçluluk altında bulunan şüpheli kişiyi ifade eder.
Dosdoğru yol ne demek?
Sırat “yol” anlamına gelir. Müstakim “doğru olan, hakikatten sapmayan” anlamına gelir. Bu iki kavram birlikte kullanıldığında “doğru yol” anlamına gelir. Sırat-ı Müstakim, Yüce Allah’ın ve İslam dininin gösterdiği doğru yol anlamında kullanılır.
Sırat ne demek din?
Cehennemin üzerine bir köprü inşa etmek anlamına gelen bir terim. Dünyevi yaşamdan sonra başlayan ve sonsuza dek süren ikinci yaşam. İnanmayanların ve günahkarların ahirette cezalandırıldığı yer.
Dinde sebil ne demek?
Kuyunun Türk kültür hayatında karşılıklı yardımlaşma ve Allah yolunda birinin elinde olanı verme anlamında bir işlevi vardır. Sebil, yol, patika anlamına gelir. Kelime mecazi olarak ahlak veya din kelimesinden gelir.
Müfâhare ne demek?
Manzum veya mensur benzetme, karşılıklı çekişme ve rekabet şeklini aldığında buna müfâhare denir.
Müstefid olmak ne demek?
(ﻣﺴﺘﻔﻴﺪ) sıf. ve i. (ar. istifāde mustefіd “yararlanmak” fiilinden) Yararlanan, sömüren, yararlanan: Senin bütün işlerine bu şekilde karışırsa, kimliğinden yararlanmış olursun (Nâmık Kemal).
Tefkir ne demek?
Tefkir, bir fikrin kökünden gelen bir kelimedir. İnsanları düşündürmek, düşündürmek, fikir üreten yollar ve yöntemler keşfetmek veya önermek anlamına gelir.
Mülahazara ne demek?
Dikkate almak ne anlama gelir? Bir konu hakkında netleşene kadar derinlemesine düşünmeye yansıma denir. Bu kelime aynı zamanda sonuç çıkarmak ve gözlem yoluyla incelemek anlamına da gelir.
Mülazım ne demek Osmanlıca?
Arapçadan dilimize giren “mülazım” kelimesi “mülazemet” kelimesinden türemiştir. Mülazemet, bir yerde kalmak, sürekliliği sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Uzun süre bir yerde çalışan kişilere teğmen denir. Bu kelimenin çağrışımı teğmendir.
Mütekasif ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺘﻜﺎﺛﻒ) sıf. (ar. tekāѕuf mutekāѕif “yoğunlaşmak” kökünden) Yoğunlaşmış, yoğunlaşmış, yoğunlaşmış: Artık ortalık tamamen kararmıştı, iki arkadaş birbirlerini bulanık görüyorlardı (Hâlit Z. Uşaklıgil).
Müşahhas ne demek Osmanlıca?
muşahhas – Nişanyan Sözlüğü. Arapça şχṣ kökünden gelen ve “seçkin, belirli, kişileştirilmiş, tekil” anlamına gelen mushaχχaṣ مُشَخَّص kelimesinden bir alıntıdır.