Sitede çatı onarımı kime aittir?
APARTMAN ÇATI KANUNLARI VE YÖNETMELİKLERİ: Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, çatı katları binaların ortak kullanılan alanları olarak kabul edilir. Bu nedenle çatı katını kullanma hakkı tüm apartman sahiplerine aittir. Çatı onarım ve yenileme maliyetleri, tüm apartman sahipleri tarafından mülkteki paylarına orantılı olarak eşit olarak karşılanır.
Apartmanın çatısı ortak alan mıdır?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı ortak alanlardan biridir. İki aileli evlerde çatı katı mülk sahibine ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik apartman sakinlerinin ortak kararını gerektirir.
Çatı piyesi ortak alan mı?
Yasin Bal Çatı ortak alan olarak tanımlanıyorsa, onarım maliyeti bina tarafından karşılanacaktır. En üst kattaki dubleks dairenin tapusunda “çatısı olan daire” yazıyorsa, onarım maliyeti o daire tarafından karşılanacaktır.
Çatı izolasyonu ortak gider midir?
Çatı izolasyon maliyetleri genel maliyetler olarak değerlendirilir.
Çatı tamir masrafını kim öder?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı, binanın ortak alanı olarak tanımlanmaktadır. Bu kanuna göre, tüm kat maliklerinin çatı yalıtımını ortak kullanma hakkı vardır ve çatı onarım ve yenileme masrafları, tüm bina sakinleri tarafından, mülkiyet paylarına orantılı olarak eşit olarak karşılanır.
Binanın çatısı akıyor ne yapmalıyım?
MAHKEMEYE BAŞVURU Çatı onarımı veya kaplama talebi yapılmasına rağmen genel kurul hiç toplanmazsa, zarar gören taraf çatıda akma olup olmadığını, onarım ihtiyacının acil olup olmadığını ve/veya kaplama işinin acil ve zorunlu bir iş olup olmadığını ispat etmek için mahkemeye başvurmalıdır.
En üst katta oturanlar çatıyı kapatabilir mi?
Özetle; Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı ortak alan olarak kabul edilir ve tüm kat maliklerinin rızası olmadan çatının kapatılması veya tek bir kişiye bırakılması mümkün değildir. Çatıda sızıntı olması durumunda sadece en üst katta oturanlar çatıyı tamir ettirme hakkına sahiptir.
Kat mülkiyeti kanununa göre ortak alanlar nelerdir?
Tanım ve Kullanım Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre ortak alanlar, bağımsız bölüm olmayan ve korunma ve kullanım ihtiyaçlarımızı karşılamak üzere tasarlanmış alanlardır. Örneğin, ortak alanlar sütun, bahçe, kömürlük, garaj ve otopark gibi alanlar olarak tanımlanır.
Apartmanda teras kime aittir?
Her daire sahibi için ayrı bir alanın yanı sıra kanalizasyon ve çöp kanalları, ısıtma, su, gaz ve elektrik bağlantıları, ortak ağlar ve telefon, radyo ve televizyon için antenler yaygındır. Çatılar, bacalar, ortak çatı terasları, oluklar ve yangın merdivenleri de yaygındır.
Çatı arası bağımsız bölüm mü?
7 Şubat
Çatı onarımı için izin gerekir mi?
Çatı onarımları için gereken izinler, yapılan onarımın türüne ve binanın bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Genellikle, basit onarımlar izin gerektirmeyebilir, ancak büyük onarımlar veya yapısal değişiklikler için yerel belediyeden izin almanız gerekebilir.
Çatı dubleks çatı masrafı kime aittir?
Yaygın inanışın aksine, çatı yenileme maliyetleri sadece en üst katta oturanlar tarafından değil, tüm kat sahipleri tarafından eşit olarak karşılanır.
Apartmanın çatısı kime aittir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nda düzenlendiği üzere, tüm kat mülkiyeti sahipleri ortak alanlarla ilgili masraflardan sorumludur. Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, tüm kat mülkiyeti sahipleri ana binanın çatısı ve terası için zorunlu onarım masraflarını karşılamak zorundadır.
Çatım akıyor nereye şikayet edebilirim?
Bu tür sorunlar Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından ele alınır. Sulh Hukuk Mahkemesi’ndeki mahkeme masrafları diğer mahkemelere göre çok daha ucuzdur. Sulh Hukuk Mahkemesi ile uğraşmak istemiyorsanız, bir avukata vekalet vererek sorunu çözebilirsiniz.
Su sızıntısından kim sorumludur?
Bina içi tesisattan kaynaklanan sızıntı: Sızıntı bina içi tesisattan kaynaklanıyorsa (örneğin boru patlaması, musluk sızıntısı) sorumluluk daire sahibine aittir. Ortak tesisattan kaynaklanan sızıntı: Sızıntı binanın ortak tesisatından kaynaklanıyorsa (örneğin ana su borusunun patlaması) sorumluluk daire sahipleri kuruluna aittir.
Apartman çatı giderlerine dükkanlar katılır mı?
Dükkanlar apartman çatısı maliyetine katkıda bulunur mu? Tüm bu kanun maddelerine ve Yargıtay kararlarına göre çatı, ana gayrimenkullerin mutlak ortak alanıdır ve yönetim planınızda aksi kararlaştırılmadığı takdirde dükkan sahipleri de maliyete katkıda bulunmalıdır.
Apartman tadilatını kim öder?
Ayrıca, yapı idaresince binada yapılmasına karar verilen tadilatla ilgili mantolama, izolasyon gibi işlemlerin masrafları da kat maliki tarafından karşılanmak zorundadır.
Akan çatıdan kim sorumludur?
Çatı onarımının maliyeti ev sahibinin kira gelirinden karşılandığı için ödeme yükümlülüğü kiracıya, ödeme yükümlülüğü ev sahibine aittir. Gayrimenkul Mülkiyet Kanunu ve Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre bu bağlamda mali sorumluluk kiracının kira bedeli ile sınırlıdır.
Çatı onarımı için izin gerekir mi?
Çatı onarımları için gereken izinler, yapılan onarımın türüne ve binanın bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Genellikle, basit onarımlar izin gerektirmeyebilir, ancak büyük onarımlar veya yapısal değişiklikler için yerel belediyeden izin almanız gerekebilir.